Ruffles!

Ruffles, ze vliegen je op de naaipagina’s om je oren. Groot, klein, gerimpeld, geplooid.. op het voorpand, de mouw, mouwkop en ook onderaan shirts, rokjes en broekspijpen. Ze zijn er dus ik vele soorten en maten!

Ik moet eerlijk bekennen, ik was geen fan. Vond het in eerste instantie een beetje overdreven, misschien ook wel wat tuttig. Maar, zoals dat gaat met dingen die je heel vaak voorbij ziet komen, het went. Steeds een beetje meer en toen ineens zag ik ook echt een aantal versies die ik erg leuk vond. Fleur is echt een meisje-meisje en ik weet zeker dat zij het te gek zou vinden. Dus.. aan de slag ermee!

Op de fb pagina gratisnaaipatronen en naaien voor kinderen zocht ik naar “ruffles” en stuitte uiteindelijk op deze beschrijving.

Bron: https://missessippie.wordpress.com

Ik nam – uiteraard – de Billie als basis voor het shirt. De Billie valt bij mijn kinderen altijd erg kort. Fleur draagt 98/104 en ze is 1 meter lang. Ik maakte de normale Billie in breedtemaat 98 en verlengde deze helemaal naar 128, incl. 2cm naad.

Voor de ruffles tekende ik een patroondeel zoals hierboven beschreven. Ik meette de mouwkop en liet +/- 2.5cm vrij aan weerszijde, kwam uit op 20 en verdubbelde dit voor de ruffle naar 40cm. Achteraf zou ik de hoogte van de ruffle kleiner maken.

Ik wilde het randje (de rechte kant dus!) afwerken met een zigzag, zodat je een beetje het idee krijgt van een rolzoom. Ik koos voor okergeel draad om het goud uit het shirt een beetje terug te laten komen. Het was wat stoeien met de instellingen, een bredere zigzag bleek veel beter te gaan dan een smalle. De spanning draaide ik van 4 naar 6 en ik trok een beetje aan de stof. Zo krijg je dat het uiteinde alvast een beetje gaat golven.

Nou dan komtie he.. rimpelen. Ik haat dit, ik ben er gewoon niet goed in. In de meeste kledingstukken vermijd ik het, maar nu kan ik er niet onderuit. Ik keek al wel 10 YouTube filmpjes er over en las veel tips en artikelen. Dus, vol goede moed aan de slag!

De ruffle naaide ik op 1cm met een rechte steek met steekafstand 5. Daarna aan 1 van de draden trekken en zo rimpelde het stuk. Ik legde de ruffles op elkaar om de lengte even lang te maken en vertrok bij het vastspelden vanuit het midden.

Ik naaide de ruffle vast op de mouw, op 0,5cm afstand met een rechte stretchsteek. Daarna haalde ik de rimpeldraad er uit. Niet foutloos, maar ben zelf heel tevreden.

Toen de mouwtjes vastnaaien op het voor/achterpand en daarna de zijnaden sluiten.. tadaaaa klaar!!

Ik vind het zoo snoezig! En ze was er kei-blij mee toen ze hem zag. Bij het aantrekken zei ze “nu kan ik vliegen”. Haar shirt heeft vleugels.. šŸ¤£šŸ™ˆ

Stof: stofenwol Breda

Patroon: Billie van Zonen09 met aanpassingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.